O kozmetici i koži

„LONICERM“ kozmetika – je prirodna kozmetika temeljena na Francuskoj školi aromaterapije koja se odlikuje iskustvom i znanjem iz kliničkih ispitivanja.

Sirovine su najboljeg kvaliteta i predstavljaju sinergiju hladnoceđenih biljnih ulja,eteričnih ulja, bioaktivnih materija, ekstrakta algi i biljaka i hidrolata.
Želja za negom i ulepšavanjem stara je kao i čovečanstvo, čovek je formirao svest o potrebi lepog izgleda. Prvi pisani podaci pronađeni su u Ebersovom papirusu koji potiče iz 1500. godine pre naše ere. U njemu postoje recepti za negu i ulepšavanje tela, uklanjanju bora, konzervisanju kose…,
Sredstva koja su se koristila bila su razna biljna ulja, med, korenje biljaka, mirisne materije kao što su mošus, ambra mira …..
Prema legendi egipatska carica Kleopatra bila je veoma lepa zahvaljujući velikoj sklonosti i smislu za ulepšavanje. Ona je do detalja poznavala veštine negovanja, dejstva raznih supstanci i recepture preparata koje je sama spravljala.
Biljna ulja oduvek su bila usko povezana sa lepotom.
Najveće drevne civilivizacije (Rimsko carstvo, Egipat…) dale su primarno mesto biljnim uljima koja su smatrana veoma otmenim proizvodom.
Biljna ulja su hipoalergene supstance koje snabdevaju epidermis sa svim elementima koji ulaze u osnovu strukture ćelijske membrane kože, daju joj tonus i pomažu u procesu regeneracije.
Biljna ulja bogata Liposolubilnim vitaminima (A, D, E, F, K) čija je uloga da štite kožu od degeneracije i oksidacije koja uzrokuje prerano starenje kože.
Biljna ulja koja se koriste u našoj kozmetici su isključivo hladno ceđena.

Šta to zapravo znači?
Hladno ceđenje je mehanički proces koji se izvodi isključivo pri niskim temperaturama ostavljajući tako pun sastav esencijalnih masnih kiselina, vitamina i prirodnih antioksidanasa.

Zašto izabrati prirodnu kozmetiku?

Prvo da naučimo ponešto o koži kako bi mogli bolje da razumemo zašto je važna njena nega.
Koža predstavlja naš najveći samostalan organ i ima veoma važnu i višestruku fiziološku ulogu. Njena težina iznosi 18 % od ukupne težine tela.Koža u nekim delovima tela prelazi u sluzokožu:očni kapci, usta, nos, polni organi, mokracni organ. Boja kože je različita a zavisi od starosti, rase i predela tela. Boju kože uslovljava i količina melanina, kožnog pigmenta.

Koža se satoji iz dva glavna sloja:                                                                                                         EPIDERM- a I DERM-a

Epiderm čine različiti slojevi ćelija:
Matični sloj predstavlja graničnu površinu izmeđeu derma i epiderma. To je regenerativni sloj epiderma u kome se stalno regenerišu epidermalne ćelije tokom celog života.
Malpigijev sloj se satoji od 8-10 redova ćelija koje se međusobno ne dodiruju nego su povezane tankim končićima – međućelijskim mostićima koji imaju zadatak da pri spoljašnim povredama sprečavaju oticanje limfe.
Zrnasti sloj se satoji od 2-3 reda vretenastih ćelija koje imaju jedro.
Sjajni sloj sastoji se od 1-2 reda ćelija. Sjajni sloj je najrazvijeniji i jasno je vidljiv na dlanovima i tabanima.
Rožasti sloj je različite debljine zavisno od dela tela. Satoji se od keratinocita, Langerhans-ovih ćelija, melanocita u kojima se sintetiše melanin i Markel–obih ćelija.

DERMIS – KRZNO (corium)
Dermis je debljine oko 1,5 mm, sastoji se iz 3 zone: papilarne, subpapilarne i retikularne. Papilarna zona graniči se sa epidermom. Papila se satoji od vezivnog tkiva, krvnih sudova i nervnih korpuskula. Krzno se satoji iz kolagenih i elastičnih vlakana. Ova vlakna su čvršće zbijena u papilarnom a rstresitija su u retikularnom sloju krzna. Raspored vlakana je takav da povezuju epiderm derm i hipoderm sa mišićima. Raspored vlakana je takav da je svaki sloj samostalan i pokretljiv.Kolagena vlakna daju koži otpornost i čvrstinu a elastična vlakna obezbeđuju elastičnost. U dermisu se nalaze krvni sudovi, nervna vlakna, ćelijski elementi, korenovi dlaka znojne i lojne žlezde.

Osnovno tkivo krzna je sastavljeno od ćelija FIBROCITA I FIBROZNIH VLAKANA koja mogu biti vezivna i elastična nalaze se i glatki poprečno prugasti mišići i nervna vlakna.

Fiziološka uloga kože:

-UČESTVUJE U TERMOREGULACIJI
-UČESTVUJE U METABOLIZMU VODE
-IMA IMUNOBIOLOŠKA SVOJSTVA
-SPREČAVA PRODOR BAKTERIJA I GLJIVICA U ORGANIZAM
-ŠTITI ORGANIZAM OD FIZIČKIH I HEMIJSKIH SPOLJAŠNIH UTICAJA
-IMA SEKRETORNU FUNKCIJU
-UČESTVUJE U OPŠTEM METABOLIZMU

Sastav kože:

Površina kože prekrivena je vodenomasnom prevlakom čija je fiziološka uloga višestruka. Vodena faza predstava vodeni sloj elektrolita, ugljenih hidrata i amino kiselina.
Masna faza sastoji se iz viših masnih kiselina i viših masnih alkohola, lipida, voskova, fosfolipida, skvalena, vitamina D.
PH kože na najvećem delu površine iznosi 5,5, on ne pogoduje razvoju bakterija i gljivica i ima “samosterilišući” faktor. Porastom PH oko7 koža postaje veoma pogodna za stvaranje bakterijskih i gljivičnih infekcija.
Koža ima značajnu ulogu u metabolizmu vode oko 70% celokupnekoličine vode u organizmu nalazi se u njoj i mišićima. Od količine sadržaja vode u koži u mnogome zavisi njen izgled. Elastičnost kože zavisi od količine vode u rožastom sloju zato je veoma važno da se koriste odabrani preparati koji deluju tako da sprečavaju isparavanje i održavaju vlažnost kože.

KOŽA SE SASTOJI OD 75% VODE 20% PROTEINA 5% LIPIDA.
Koža je bogata raznim neorganskim i organskim jedinjenjima, od elektrolita sadrzi natrijum, kalcijum, kalijum, magnezijum, još se nalaze brom, sumpor, bakar, mangan, kobalt, nikal, gvožđe… U metaboličkim procesima u koži veliku ulogu imaju i zastitne hranjive materije, vitamini, enzimi i hormoni. Hormoni značajno utiču na sva biohemijska desavanja u koži.
Sada kad smo ponešto naučili o sastavu i funkcijama kože možemo bolje da razumemo šta mi možemo da učinimo da bi održali zdravu i lepu kožu, sačuvali i omogućili njeno pravilno funkcionisanje. Potrebno je da postanemo odgovorni i da naučimo kako da svoju kožu kvalitetno negujemo, odnosno da znamo da pravilno izaberemo.

VEOMA JE VAŽNO DA NE KORISTIMO PREPARATE KOJI IMAJU TOKSIČNE I ŠTETNE MATERIJE: PARBENE (konzervansi koji omogućavaju da preparati traju na policama godinama), SINTETSKE PARFEME I BOJE (neke boje su veoma opasne i mogu da izazovu razne alergije, tumor štitne žlezde, koprivnjaču, dermaditis… npr.:boje E102, E104, E107, E122…) PARAFINSKA ULJA (dobijaju se destilacijom nafte i nažalost najčešći su sastojci ulja za bebe), SINTETSKIH EMULGATORA I POMOĆNIH SREDSTAVA koji kremama daju lepe teksture.
ČESTO KOZMETIČKE PREPARATE KUPUJEMO NA OSNOVULEPOG IZGLEDA, PRIJATNOG MIRISA, VISOKE CENE, DOPADLJIVOG PAKOVANJA I NARAVNO ČUDESNIH REKLAMA (npr.:otklanjanje celulita za samo 15 dana, otklanjanje bora za neverovatnih 1 nedelju i da ne nabrajam sve ostale marketinške “šarene laže”, razmislite i same kada bi postojali takvi čudesni preparati niko nebi imao celulit, opuštenu kožu, bore…) PRIRODNA KOZMETIKA NE STVARA ČUDA ALI IZUZETNO I ZDRAVO NEGUJE VAŠU KOŽU. SA PRIRODNIM MATERIJAMA VAŠA KOŽA ĆE VREMENOM ZABLISTATI I IZGLEDATI LEPŠE, JEDRIJE A ONO ŠTO JE NAJVAŽNIJE VI ZNATE DA NE UNOSITE TOKSINE U SVOJ ORGANIZAM (npr. esencijalna eterična ulja kada se nanesu na kožu u roku od 10 min. budu u najjačoj koncentraciji u krvotoku, što znaci da će i razni toksini koji se nanesu na kožu, a imaju malu molekulsku masu isto tako biti u našem krvotoku i vremenom izazvati neko obolenje.)

Vodite računa šta koristite i čuvajte svoje zdravlje jer je ono dragoceno i drage moje dame naučite da volite sebe, jer samo zadovoljna žena može biti savršena majka i supruga.

Stručnjaci iz lonicerm-a svoja znanja stečena na raznim edukacijama u inostranstvu i laboratorijskim ispitivanjima napraviće samo za vas veoma kvalitetne preparate koji predstavljaju sinergiju francuskih skupocenih ulja i švajcarskih prirodnih aktivnih materija.

Imaćete mogućnost da sami izaberete šta želite od sastojaka da imate u svojoj kremi, mi će mo po vašim ličnim željama da stvaramo preparate, to znači da će te moći da imate svoju ličnu kozmetiku. Zar to nije san svake žene.

Omogućićemo vam da budete jedinstveni, da istinski obožavate sebe, da se osećate „fenomenalno“ A vi će te uzvratiti ljubav i prosto obožavati vaš „LONICERM „